Μπωλ Φαλάφελ & Λαχανικών με Σως Ταχίνι

μαγειρική νηστίσιμο ρεβυθοκεφτέδες ταχίνι φαλάφελ


Υλικά

  • 2 κούπες ξερά ρεβύθια
  • 1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 κούπα ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 1 μεγάλη καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 2 κουτ. σούπας κόλιανδρο σε σκόνη ή σε σπόρια
  • 2 κουτ. κούπας κύμινο τριμμένο
  • 2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 & 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη σως ταχίνι:
  • 1/4 κούπας ταχίνι
  • 1/4 κούπας ζεστό νερό (ή κατά προτίμηση)
  • 1 ή 2 κουτ. σούπας λεμόνι (κατά προτίμηση)
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι
Προαιρετικά: μπούκοβο ή σως σόγιας,
στραγγιστό γιαούρτι ή σησαμέλαιο

Για το σερβίρισμα:
  • Ψητά ή φρέσκα λαχανικά, βρασμένη κινόα,
  • ντομάτες & αγγουράκια σε φέτες,
  • ψιλοκομμένα καρότα, ή παντζάρια, ή τουρσί,
  • και ψιλοκομμένα μυρωδικά για γαρνίρισμα (π.χ. μαϊδανός)



Οδηγίες

Τοποθετήστε τα ξερά ρεβίθια σε ένα μεγάλο μπολ και καλύψτε με 10-12 εκ. νερού και αφήστε τα να μουλιάσουν από την προηγούμενη ημέρα (από 10 έως και 24 ώρες).

Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.

Τοποθετήστε τα ρεβύθια σε ένα σουρωτήρι και στραγγίστε τα καλά. Μπορείτε να τα χτυπήσετε αν θέλετε για να στεγνώσουν με μια χαρτοπετσέτα.

Τοποθετήστε τον κόλιανδρο, το κρεμμύδι, την καυτερή πιπεριά και το σκόρδο στο μούλτι και χτυπήστε επανειλημμένα μέχρι να διαλυθούν ομοιόμορφα, τουλάχιστον 20 φορές. Προσθέστε τα 4 φλιτζάνια καλά στραγγισμένα ρεβύθια (καθώς έχουν διπλασιαστεί με το νερό σε όγκο), κύμινο, κόλιανδρο, αλάτι και μαγειρική σόδα. Ανακατέψτε ξανά, έως ότου αναμειχθούν πολύ καλά, ξύνοντας τις πλευρές του μπωλ εάν είναι απαραίτητο. Θέλετε να είναι καλά αναμειγμένο, αλλά όχι απόλυτα λείο. Λίγη υφή είναι καλή!

Στρώστε ένα ταψί με λαδόχαρτο, και απαλά, με ένα πινέλο,
απλώστε επάνω ελαιόλαδο. Σχηματίστε τη ζύμη του φαλάφελ σε μικρά κεφτεδάκια, στο μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ. Εάν η ζύμη είναι κολλώδης, χρησιμοποιήστε βρεγμένα χέρια. Τοποθετήστε την πάνω στο λαδωμένο λαδόχαρτο. Μόλις σχηματιστούν όλα τα κεφτεδάκια, χρησιμοποιώντας υγρές παλάμες, ισιώστε λίγο, έτσι ώστε να έχουν πάχος περίπου 2,5 με 3 εκ. Ψεκάστε τα από πάνω με ελαιόλαδο. Ψήστε από τη μια μεριά για 15 λεπτά, στη συνέχεια γυρίστε προσεχτικά χρησιμοποιώντας μια μεταλλική σπάτουλα. Συνεχίστε να ψήνετε για άλλα 12-15 λεπτά μέχρι να πάρουν μια χρυσή ανταύγεια και να είναι ελαφρώς τραγανά. Τα φαλάφελ είναι ιδιαίτερα εύκολο να διαλυθούν, γι' αυτό προσέχετε σε κάθε βήμα. Χρειάζεται το λαδόχαρτο να έχει οπωσδήποτε λάδι επάνω, για να ψηθούν σωστά τα φαλάφελ και να ξεκολλήσουν στο γύρισμα.

Ενώ ψήνονται, ετοιμάστε τη σως ταχίνι και τα λαχανικά που σας αρέσουν για το σερβίρισμα.

Συγκεντρώστε τα μπωλ για το σερβίρισμα. Μια καλή ιδέα είναι να αρχίσετε με μια στρώση κινόα, από πάνω με χόρτα και λαχανικά, μετά φαλάφελ, από πάνω σως, τουρσί και ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άλλα μυρωδικά.



Προσοχή:

Βεβαιωθείτε ότι τα μουσκεμένα ρεβύθια είναι πολύ καλά στραγγισμένα πριν από την ανάμιξη. Αν είναι πολύ υγρά, μπορεί να μην κολλάνε. Χρησιμοποιήστε μόνο 4 φλιτζάνια.

Για τη σως ταχίνι:

Εάν το ταχίνι σας έχει διαχωριστεί, προσπαθήστε να το αναμείξετε στο βάζο με ένα πιρούνι πριν το μετρήσετε. Εάν είναι πολύ κρύο, αυτό μπορεί να μην λειτουργήσει πολύ καλά, οπότε βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τόσο τα στερεά μέρη όσο και το λάδι, αναλογικά.

Προετοιμάστε τη σως ταχίνι μέσα σε ένα δοχείο χωρητικότητας 2 φλυτζανιών ή ένα μεσαίο μπολ.

Εάν το ταχίνι σας είναι πολύ κρύο, χτυπήστε με ένα πιρούνι ή χτυπητήρι, με το ζεστό νερό. Αρχίστε με ¼ φλιτζάνι ζεστό νερό και προσθέστε περισσότερο μέχρι να φτάσετε στην επιθυμητή συνοχή. Συνήθως χρειάζεται με ίσες ποσότητες ταχίνι και νερό. Επίσης έχετε κατά νου, διαφορετικές μάρκες ταχίνι είναι παχύτερες από άλλες.

Μόλις αρχίσετε να χτυπάτε, θα πυκνώσει.

Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά στο βάζο - χυμό λεμονιού, λιωμένο σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και χτυπήστε μέχρι να γίνει λείο σαν κρέμα. Θα πάρει μια παχιά υφή καθώς ψύχεται στο ψυγείο.

Δοκιμάστε το και προσθέσετε το αλάτι και το λεμόνι σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Θυμηθείτε ότι χρειάζεται να είναι λίγο αλμυρό για να ενισχύσει τη γεύση του φαλάφελ και των λαχανικών.

Μπορείτε να προσθέσετε οτιδήποτε από τα προαιρετικά υλικά, για να το κάνετε σύμφωνα με το δικό σας γούστο!

Η σως ταχίνι μπορεί να κρατήσει μέχρι και 10 ημέρες στο ψυγείο.

Ευχαριστούμε την Σύλβια για την συνταγή.


Παλαιότερες δημοσιεύσεις Καινούριες δημοσιεύσεις