Μιλφέιγ με Φράουλες και Λευκή Σοκολάτα

millefeuille strawberry white chocolate φρούτα εποχής


Υλικά

Για το μιλφέιγ:
500 γρ. φράουλες
1/2 κούπας ζάχαρη
1 & 1/2 φύλλα σφολιάτας (κατεψυγμένη, μερικώς αποψυγμένη)
2 κουτ. γλυκού σκόνη ζελατίνης
200 γρ. λευκή σοκολάτα, ψιλοκομμένη
2 αυγά (θερμοκρασία δωματίου) & 1 κρόκο αυγού, επιπλέον
300 ml κρέμα γάλακτος (χτυπημένη και παγωμένη στο ψυγείο)

Για διακόσμηση:
Ξύσμα ή μπάλες λευκής σοκολάτας (προαιρετικά)
Άχνη ζάχαρη (προαιρετικά)

Αποτέλεσμα: 10 μερίδες


Οδηγίες

Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 ºC (αν γίνεται, με αέρα). Στρώστε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα.

Τοποθετήστε τις φράουλες, κομμένες στη μέση, 2 κουταλιές της σούπας νερό και 1/3 της κούπας ζάχαρη σε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ζεστάνετε, ανακατεύοντας περιστασιακά, για 3 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φράουλες. Χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα, μεταφέρετε τις φράουλες σε δοχείο που αντέχει στη θερμότητα.

Αυξήστε τη θερμότητα σε μέση-υψηλή στο σιρόπι που έμεινε από τις φράουλες που μόλις σοτάρατε. Αφήστε το σιρόπι να βράσει για 1 έως 2 λεπτά ή έως ότου πήξει ελαφρά. Αφαιρέστε από τη φωτιά. Αφήστε το σιρόπι και τις φράουλες στην άκρη για να κρυώσουν εντελώς.

Εν τω μεταξύ, τοποθετήστε ολόκληρο το φύλλο σφολιάτας στο ταψί που έχετε προετοιμάσει. Τοποθετήστε το μισό φύλλο σφολιάτας δίπλα στη μία πλευρά του ολόκληρου φύλλου, επικαλύπτοντας ελαφρά, για να σχηματιστεί ένα μεγάλο ορθογώνιο. Πατήστε τα άκρα μαζί για να τα κουμπώσετε. Καλύψτε με ακόμα ένα φύλλο λαδόκολλας και ακόμη ένα ταψί από πάνω. Ψήστε για 15 έως 20 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει το φύλλο. Αφαιρέστε το από πάνω ταψί και την λαδόκολλα. Αφήστε κατά μέρος για να κρυώσει εντελώς.

Πασπαλίστε τη σκόνη ζελατίνης μέσα σε 2 κουταλιές της σούπας βραστό νερό σε μια μικρή κανάτα. Ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί η ζελατίνη. Αφήστε να κρυώσει για 5 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, τοποθετήστε τη σοκολάτα σε ένα δοχείο ασφαλές για φούρνους μικροκυμάτων (πλαστικό ή γυάλινο, ΟΧΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ). Βάλτε στο Φούρνο μικροκυμάτων σε υψηλή θερμοκρασία (HIGH - 100%), για 1 έως 2 λεπτά, βγάζοντας και ανακατεύοντας τη σοκολάτα κάθε 30 δευτερόλεπτα με ένα μεταλλικό κουτάλι, μέχρι να λιώσει. Αφήστε στην άκρη για να κρυώσει.

Χρησιμοποιώντας ένα μίξερ, χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να σχηματιστούν κορυφές. Χτυπήστε τους κρόκους αυγών και την εναπομένουσα ζάχαρη σε ένα ξεχωριστό μεγάλο μπολ μέχρι να αναμειχθούν καλά. Δουλεύοντας γρήγορα, προσθέστε το 1/4 της κρέμας γάλακτος (που έχετε ήδη χτυπήσει και αφήσει στο ψυγείο να παγώσει από πριν) μέσα στο μείγμα κρόκου αυγού και ανακατέψτε απαλά και στη συνέχεια προσθέστε μέσα σε αυτό τη δροσερή σοκολάτα και μετά το μείγμα ζελατίνης διαδοχικά και ανακατέψτε απαλά. Στη συνέχεια προσθέστε την υπόλοιπη χτυπημένη κρέμα, και μετά τα ασπράδια αυγού διαδοχικά και ανακατέψτε απαλά. Καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη. Βάλτε το μείγμα στο ψυγείο για 30 έως 40 λεπτά ή μέχρι να πήξει. Αν χρειαστεί, περάστε το μείγμα μέσα από ένα λεπτό κόσκινο για να αφαιρέσετε τυχόν σβόλους.

Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο οδοντωτό μαχαίρι, κόψτε το φύλλο σφολιάτας στη μέση για να σχηματίσουν 2 ορθογώνια. Τοποθετήστε το 1 κομμάτι ζύμης σε μια μεγάλη πιατέλα για σερβίρισμα. Απλώστε με ένα κουτάλι πάνω στο φύλλο το ½ της κρέμας σοκολάτας. Στη συνέχεια απλώστε το 1/2 του μείγματος της φράουλας και 1/2 του σιροπιού. Επαναλάβετε με την υπόλοιπη ζύμη, την κρέμα σοκολάτας, το  φράουλας και το σιρόπι.

Διακοσμήστε το μιλφέιγ με ξύσμα λευκής σοκολάτας ή άλλου τύπου ντεκόρ (κατά προτίμηση) και ζάχαρη άχνη. Κόψτε σε 10 μερίδες και σερβίρετε αμέσως.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Το μιλφέιγ θα πρέπει να το φτιάξετε τη μέρα που θα το σερβίρετε γιατί είναι καλύτερο όταν σερβίρεται φρέσκο. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα οδοντωτό μαχαίρι για να κόψετε το μιλφέιγ σε μερίδες, διαφορετικά η ζύμη μπορεί να καταρρεύσει. Εναλλακτικά, αν θέλετε, αντί να σοτάρετε τις φρέσκες φράουλες για να κάνετε το σιρόπι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο γλυκό σας φρέσκες φράουλες κομμένες στη μέση και σιρόπι φράουλας του εμπορίου.

Συνταγή: Lucy Nunes,  Φωτογραφίες: Andrew Young, Δημοσίευση: Super Food Ideas


Παλαιότερες δημοσιεύσεις Καινούριες δημοσιεύσεις