Νηστίσιμος Μουσακάς

βήγκαν κιμάς σόγιας κολοκυθάκια μαγειρική μελιτζάνες μουσακάς μπεσαμέλ νηστίσιμος πατάτες χορτοφαγικός

Υλικά

Για τη μπεσαμέλ: 
  • 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 6 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 750 ml γάλα σόγιας
  • αλάτι
  • τριμμένο πιπέρι
  • 1 πρέζα από τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 30 γρ. Τριμμένη φρυγανιά (προαιρετικά)
  • 100 γρ. βήγκαν παρμεζάνα (προαιρετικά)
Για τα λαχανικά:
  • 3 μεγάλες πατάτες
  • 2 μεσαία κολοκύθια
  • 2 μελιτζάνες μικρές ή 1 μεγάλη
  • λίγο αλάτι

Για τον κιμά:

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 3 κουτ.σούπας ελαιόλαδο, για το σοτάρισμα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1/2 κουτ. τσαγιού μοσχοκάρυδο
  • 1/4 κουτ. τσαγιού κανέλα
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 1/2 κούπας ψιλοκομμένο μαϊδανό
  • 100 γραμ. ξηρό κιμά σόγιας
  • 400 γραμ. ντομάτα κονκασέ
  • 1 κ 1/2 κουτ. τσαγιού αλάτι
  • 1/2 κουτ. τσαγιού πιπέρι μαύρο
  • 1/2 κουτ. τσαγιού κόκκινο πιπέρι


Οδηγίες

Για τα λαχανικά:
Κόβουμε τα λαχανικά σε φέτες και τα σωτάρουμε ελαφρώς σε ελαιόλαδο. Τα αλατίζουμε ελαφρώς και τα αφήνουμε στην άκρη.

Για τον κιμά:
Προετοιμάζουμε πρώτα τον κιμά σόγιας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια τη μουσκεμένη σόγια. Σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, και μετά προσθέτουμε την σόγια, την οποία σωτάρουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε την ντομάτα, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, και σιγομαγειρεύουμε τη σάλτσα για 40 λεπτά, να πυκνώσει και να μαλακώσει καλά η σόγια. Στο τέλος προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα, το μαϊδανό, και τα φύλλα δάφνης. Βράζουμε για ακόμη 10-15 λεπτά και αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης, τα οποία πετάμε.

Για τη μπεσαμέλ:
Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα για να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Συνεχίζουμε, μέχρι το αλεύρι να πάρει ελάχιστο χρώμα, για 5 περίπου λεπτά. Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα σόγιας και εξακολουθούμε να ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά καλά. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε και σιγοβράζουμε για 20 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με μια κουτάλα, ώστε να μην κολλήσει η σάλτσα στον πάτο της κατσαρόλας. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα τριμμένο πιπέρι, τριμμένο μοσχοκάρυδο, και ανακατεύουμε καλά.

Για την συναρμολόγηση:
Σε ένα ταψί (25x30) απλώνουμε τα λαχανικά και από πάνω ρίχνουμε τον κιμά σόγιας και τον απλώνουμε να πάει παντού. Στη συνέχεια περιχύνουμε τη σάλτσα μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά και την παρμεζάνα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.

Σημείωση:
Μπορείτε να βάλετε τα λαχανικά της αρεσκείας σας (π.χ. μόνο πατάτες ή μελιτζάνες). Επίσης μπορείτε να κόψετε τα λαχανικά σε κύβους πριν τα σωτάρετε και να τα ανακατέψετε, έτσι ώστε όταν τα στρώσετε αργότερα να έχετε μια πιο ομοιόμορφη κατανομή των λαχανικών σας στο ταψί για καλύτερη γεύση.

Μια συνταγή αποκλειστικά από τα Μυστικά της Κουζίνας, για σας!


Παλαιότερες δημοσιεύσεις Καινούριες δημοσιεύσεις