Μελομακάρονα (με επικάλυψη σοκολάτας ή χωρίς)

ζαχαροπλαστική μελομακάρονα

Υλικά

Για το σιρόπι :
  • 250 γραμ. νερό
  • 400 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 75 γραμ. μέλι
  • 1,5 στικ κανέλα
  • 2 καρφάκια αποξηραμένο γαρίφαλο
  • 1/2 πορτοκάλι

Για τη ζύμη:
  • 250 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γραμ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 125 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 100 γραμ. χυμό πορτοκαλιού
  • 100 γραμ. χυμό μανταρινιού
  • 200 γραμ. σπορέλαιο 
  • 90 γραμ. ελαιόλαδο
  • 25 γραμ. ζάχαρη άχνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού σόδα
  • 1 πορτοκάλι (ξύσμα)


Προαιρετικά:

Τριμμένο καρύδι.

Για την επικάλυψη σοκολάτας:

  • 150 γραμ. λιωμένη κουβερτούρα
  • 1 & 1/2 κουτ. γλυκού σπορέλαιο

Αποτέλεσμα: περίπου 40 μελομακάρονα



Οδηγίες

Πρώτα πρέπει να ετοιμάσετε το σιρόπι, αρκετές ώρες πριν ψήσετε τα μελομακάρονα. Τοποθετήστε όλα τα υλικά του σιροπιού σε μία κατσαρόλα με το νερό, εκτός από το μέλι, και βάλτε τα να βράσουν.  Μόλις το μείγμα πάρει μία βράση, βγάλτε το από την φωτιά και προσθέστε το μέλι. Ανακατέψτε και αφήστε το στην άκρη να κρυώσει για 3 έως 4 ώρες.

Για τα μελομακάρονα, προθερμάνετε τον φούρνο στους 190 βαθμούς.
Βάλτε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και το σιμιγδάλι σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε καλά.  Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε καλά το αλεύρι και το σιμιγδάλι.
Προσθέστε τα υγρά στο μείγμα του αλευριού και ανακατέψτε πολύ μαλακά για μάξιμουμ 10 δευτερόλεπτα, για να μην βγουν τα έλαια στην επιφάνεια.
Φτιάξτε τα σε μικρά οβάλ σχήματα. Τα σχήματα πρέπει να είναι ομοιόμορφα για να ψηθούν σωστά τα μελομακάρονα. 

Ψήστε τα μελομακάρονα για 20-25 λεπτά, ώσπου να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Τα βγάζετε από τον φούρνο και τα ρίχνετε κατευθείαν στο κρύο σιρόπι για 10 δευτερόλεπτα.  Βάλτε τα σε μία σχάρα για 2 λεπτά για να στεγνώσουν και σερβίρετέ τα σε μια πιατέλα. Τοποθετήστε λίγο τριμμένο καρύδι από πάνω αν το επιθυμείτε. Για να σταθούν τα καρύδια πάνω στα μελομακάρονα, τα περνάτε ένα-ένα με λίγο μέλι. Εναλλακτικά, μπορείτε να καλύψετε τα μελομακάρονα με λιωμένη σοκολάτα και να τα πασπαλίσετε με τριμμένο καρύδι.

Για την επικάλυψη της σοκολάτας, χρησιμοποιήστε μια κατσαρόλα και ένα σκεύος (ανοξείδωτο ή γυάλινο μπολ) που να αντέχει σε υψηλή θερμοκρασία. Βάλτε στην βάση της κατσαρόλας 4-5 εκ.νερό.

Πρέπει να φροντίσετε να εφαρμόζει καλά το μπολ στην κατσαρόλα και να σιγουρευτείτε ότι η βάση του δεν ακουμπάει στο καυτό νερό. Ακουμπήστε το σκεύος πάνω στα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Ψιλοκόψτε τη σοκολάτα για να λιώσει εύκολα. Το λάδι θα την προστατέψει από το να πετρώσει και θα δώσει μια όμορφη γυαλάδα. Θα λιώσετε την σοκολάτα σε δυο στάδια για να μην χάσει την γυαλάδα της, και θα το κάνετε αργά.

Βράστε το νερό σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να αρχίσει ήπιος βρασμός. Ρίξτε στο μπολ τα 100 γραμ. της σοκολάτας και τη μια κουταλιά του λαδιού. Σβήστε τη φωτιά κι ανακατέψτε με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής. Μόλις λιώσει η πρώτη δόση, προσθέσετε και την υπόλοιπη σοκολάτα και το λάδι. Ανακατέψτε ξανά, μέχρι να λιώσει και να γίνει λεία η σοκολάτα.


Παλαιότερες δημοσιεύσεις Καινούριες δημοσιεύσεις