Σπιτική κερασόπιτα με φρέσκα κεράσια

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 290 γραμ. αλεύρι
  • 130 γραμ. βούτυρο
  • 2-3 κουταλιές νερό
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

Για την πίτα:
  • 1/2 κιλού φρέσκα κεράσια
  • ένα βαζάκι (300 γραμ.) μαρμελάδα από κεράσι
  • 1 αυγό χτυπημένο καλά
  • 20-30 γραμ. βούτυρο για το ταψί

 

Οδηγίες

Κόβετε το βούτυρο σε κύβους και φροντίζετε να είναι κρύο, από το ψυγείο. Ανακατεύετε το αλευρι με το βούτυρο, με τα δάχτυλά σας. Προσέξτε να μην διαλυθεί το βούτυρο και λιώσει. Θέλουμε να γίνει μια ζύμη τριφτή, σαν ψίχουλα ψωμιού. Μόλις φτάσουμε σε αυτό το στάδιο, προσθέτουμε μια-δυο κουταλιές νερό και ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό. Μόλις η ζύμη μας γίνει λίγο πιο μαλακή και αποκτήσει συνοχή, την βάζουμε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά ή περισσότερο ώστε να κρυώσει καλά. Μετά από αυτό είναι έτοιμη για να την χρησιμοποιήσουμε. Σε αυτό το στάδιο μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο μέχρι 1 εβδομάδα.

Χρησιμοποιούμε ταψάκι για πίτες διαμέτρου 24 εκ. Γεμίζουμε το ταψάκι μια στρώση κεράσια για να δούμε πόσα ακριβώς χωράει. Βγάζουμε το κουκούτσι από τα κεράσια που επιλέξαμε. 

Παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και την απλώνουμε με τον πλάστη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Προσπαθούμε η ζύμη μας να έχει το σχήμα δίσκου πάχους 3-4 εκ και διαμέτρου περίπου 30 εκατοστών ώστε να είναι μεγαλύτερη από τη διάμετρο του ταψιού μας.

Βουτυρώνουμε το ταψί και απλώνουμε την ανοιγμένη ζύμη. Προσέχουμε να καλύψουμε τις πλευρές του ταψιού καλά. Κόβουμε ότι περισσεύει από το χείλος του ταψιού. Αν τυχόν λείπουν κομμάτια από τις πλευρές του ταψιού, με τη ζύμη που περισσεύει, αφού την βρέξουμε ελαφρά με κρύο νερό, καλύπτουμε τα κενά.

Απλώνουμε την μαρμελάδα πάνω στη ζύμη, δημιουργώντας ένα παχύ, ομοιόμορφο στρώμα από μαρμελάδα, και βάζουμε το ταψάκι με τη ζύμη καθώς και την υπόλοιπη ζύμη στο ψυγείο να κρυώσει για 15 λεπτά. Μόλις κρυώσει, απλώνουμε τα φρέσκα, καθαρισμένα κεράσια μας πάνω στη μαρμελάδα.

Παίρνουμε το υπόλοιπο 1/3 της ζύμης και το απλώνουμε με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια, φτιάχνοντας ένα παραλληλόγραμμο μακρύτερο από τα 24 εκ. του ταψιού μας. Κόβουμε τη ζύμη σε μακριές λωρίδες πάχους ενός εκατοστού. Πλέκουμε τις λωρίδες πάνω από την πίτα μας αφήνοντας ενδιάμεσα κενά του ενός εκατοστού.  Για να δείτε πως γίνεται η πλέξη παρακολουθήστε το βίντεο εδώ:



Κόβουμε ότι περισσεύει από το χείλος του ταψιού και διπλώνουμε λίγο τις άκρες για να κλείσει η πίτα μας. Βάζουμε την πίτα στο ψυγείο για να κρυώσει για 15 λεπτά πριν την ψήσουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230 ºC βαθμούς. Απλώνουμε το χτυπημένο αυγό πάνω από τη ζύμη, με ένα πινέλο, και ψήνουμε στο φούρνο για 35-40 λεπτά μέχρι η ζύμη να πάρει ένα χρυσό χρώμα.

Η πίτα μας είναι έτοιμη! Σερβίρεται με παγωτό βανίλια ή σαντιγύ.

Για να γίνει η πίτα σας ακόμα πιο νόστιμη, μπορείτε αν θέλετε, να φτιάξετε σπιτική μαρμελάδα κεράσι, με φρέσκα κεράσια, αντί για την μαρμελάδα του εμπορίου.


Παλαιότερες δημοσιεύσεις Καινούριες δημοσιεύσεις