Γερμανικό Glühwein

συνταγή χριστουγεννιάτικη


Υλικά

  • 1/2 μεσαίο πορτοκαλί
  • 3/4 κούπας νερό
  • 1/4 κούπας ζάχαρη
  • 20 ολόκληρα αποξηραμένα γαρίφαλα
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 2 τμχ. αστεροειδή γλυκάνισο (περισσότερο για σερβίρισμα)
  • 750 ml. ξηρό κόκκινο κρασί
  • 250 ml ρούμι ή λικέρ amaretto, για το σερβίρισμα 


Μερίδες: 4 έως 6

Οδηγίες

Χρησιμοποιώντας έναν αποφλοιωτή λαχανικών, αφαιρέστε τη φλούδα από το πορτοκαλί σε μεγάλες λωρίδες, προσέχοντας να αποφύγετε το λευκό μέρος. Αφήστε τις λωρίδες στην άκρη. Στύψτε το πορτοκάλι και βάλτε το χυμό στην άκρη.
Αναμείξτε το νερό και τη ζάχαρη σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή δοχείο (κατά προτίμηση κεραμική ή από πυρέξ, όχι από μέταλλο γιατί θα επηρεάσει τη γεύση) και βράστε μέχρι να διαλυθεί πλήρως η ζάχαρη. Μειώστε τη θερμότητα και προσθέστε το γαρίφαλο, την κανέλα, το γλυκάνισο, τη φλούδα από το πορτοκάλι και το χυμό πορτοκαλιού. Βράστε μέχρι να σχηματιστεί ένα αρωματικό σιρόπι, περίπου 1 λεπτό.

Μειώστε περαιτέρω τη θερμότητα και προσθέστε το κρασί. Αφήστε λίγο να σιγοβράσει για τουλάχιστον 20 λεπτά. Προσέξτε, έτσι ώστε να μην φτάσει σε πλήρη βράση. Το κρασί δεν πρέπει να χάσει το αλκοόλ και τη γεύση του. Δεν πρέπει να είναι βραστό, αλλά ζεστό. Μπορείτε να το αφήσετε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για αρκετές ώρες, ώστε να το σερβίρετε πάντα ζεστό. Σουρώστε και σερβίρετε σε μικρές κούπες, προσθέτοντας σε κάθε κούπα ένα σφηνάκι ρούμι ή amaretto και το γαρνίρισμα από φλούδα πορτοκαλιού καθώς και ένα τεμάχιο από το γλυκάνισο.

Σημείωση: δεν χρειάζεται να αγοράσετε ακριβό κρασί γι' αυτή την περίπτωση. Οποιοδήποτε κόκκινο ξηρό κρασί είναι κατάλληλο. Αγιωργίτικο, Μερλό ή Καμπερνέ σοβινιόν είναι όλα κατάλληλα γι' αυτή τη δουλειά.

Για να κάνετε ακόμη πιο ενδιαφέρον το κρασί που σερβίρετε, μπορείτε, σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, να προσθέσετε, οτιδήποτε από τα εξής: αμύγδαλα, σταφίδες, κάρδαμο, βανίλια, πιπερόριζα, ή ακόμη και μαύρο πιπέρι.

Ευχαριστούμε την Lily Kelting για την συνταγή.


Παλαιότερες δημοσιεύσεις Καινούριες δημοσιεύσεις