Νηστίσιμα Κεφτεδάκια

vegan κεφτεδάκια κουνουπίδι μαγειρική μανιτάρια μελιτζάνες νηστίσιμα χορτοφαγικά

Υλικά

  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 500 γραμ. μελιτζάνα, μη αποφλοιωμένη, κομμένη σε κύβους
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • ½ κουτ. γλυκού πιπέρι
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 1 κούπα φασόλια άσπρα μαγειρεμένα (ή κονσέρβα)
  • ¼ κούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 κούπας ψίχουλα ψωμιού (σιτάρι ολικής άλεσης)
  • Μπούκοβο (προαιρετικά)
  • 2 κούπες σάλτσα ντομάτας


Αποτέλεσμα: 4 μερίδες

Οδηγίες

Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 ° C. Χρησιμοποιήστε 1 κουταλιά ελαιόλαδο για να λιπάνετε ένα λαδόχαρτο. Βάλτε 1 κουταλάκι λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή αντικολλητικό τηγάνι σε μέση προς υψηλή θερμοκρασία. Όταν είναι ζεστό, προσθέστε τη μελιτζάνα και ¼ κούπας νερό. Πασπαλίστε με το αλάτι και το πιπέρι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, έως ότου τα κομμάτια συρρικνωθούν λίγο και είναι οι μελιτζάνες τρυφερές και αρχίζουν να παίρνουν χρώμα, 10 έως 15 λεπτά.

Μεταφέρετε την μελιτζάνα στο μούλτι. Προσθέστε το υπόλοιπο 1 κουταλάκι λάδι στο τηγάνι μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο και βάλτε τα στη φωτιά. Σωτάρετε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να είναι μαλακά και διαφανή, 3 έως 5 λεπτά. Εν τω μεταξύ, στραγγίστε τα φασόλια. Εάν χρησιμοποιείτε κονσέρβα, ξεπλύνετε τα πριν το στράγγισμα. Προσθέστε τα φασόλια και το μαϊντανό στο μπολ μαζί με την μελιτζάνα και χτυπήστε μέχρι να ανακατευτούν καλά και να τεμαχιστούν, αλλά όχι να λιώσουν σαν πουρές.

Βάλτε στο μίγμα της μελιτζάνας το κρεμμύδι και το σκόρδο, στη συνέχεια προσθέστε τα ψίχουλα ψωμιού και το μπούκοβο αν επιλέξετε να το  χρησιμοποιήσετε. Δοκιμάστε και προσαρμόστε τα καρυκεύματα ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Πλάστε το μείγμα σε 12 κεφτεδάκια. Βάλτε τα στο προετοιμασμένο ταψάκι με το λαδόχαρτο. Ψήστε, χωρίς να τα γυρίσετε, μέχρι να είναι πάρουν καφέ χρώμα, 25 έως 30 λεπτά. 

Εν τω μεταξύ, ζεστάνετε τη σάλτσα ντομάτας. Σερβίρετε τα κεφτεδάκια ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου μαζί με τη σάλτσα ντομάτας.  Για να ολοκληρώσετε το γεύμα, σερβίρετε τα με ζυμαρικά, ρύζι, σαλάτα, ή λαχανικά στον ατμό. Τέλος, μπορείτε τα κεφτεδάκια να τα χρησιμοποιήσετε και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο επιθυμείτε, όπως π.χ. σε ένα σάντουιτς.

Εναλλακτικά:

Με μανιτάρια: Για όσους δεν τους αρέσει η μελιτζάνα, ή απλά για αλλαγή, αντικαταστήστε την μελιτζάνα με μισό κιλό ψιλοκομμένα μανιτάρια οποιουδήποτε είδους. Μαγειρέψτε τα έως ότου αρχίσουν λίγο να κολλάνε στο τηγάνι, 5 έως 10 λεπτά. Στη συνέχεια, ανακατέψτε, πλάστε και ψήστε όπως στην αρχική συνταγή.

Με κουνουπίδι: Αντικαταστήστε την μελιτζάνα με μισό κιλό κουνουπίδι. Χοντροκόψτε το αφαιρώντας πρώτα το κεντρικό στέλεχος. Μαγειρέψτε το έως ότου τα κομμάτια αρχίσουν λίγο να κολλάνε στο τηγάνι, 10 έως 15 λεπτά.
Στη συνέχεια, ανακατέψτε, πλάστε και ψήστε όπως στην αρχική συνταγή.

Προτεινόμενες τροποποιήσεις: Αν η ζύμη για τα κεφτεδάκια σας βγει πολύ χαλαρή, η προσθήκη κάποιων αλεσμένων ξηρών καρπών όπως π.χ. καρυδιών ή ίσως ολόκληρων δημητριακών, όπως κριθάρι ή κινόα, μπορεί να δώσει στα κεφτεδάκια λίγο καλύτερη πυκνότητα και τα κάνει πιο τραγανά. Οι παραλλαγές του κουνουπιδιού και των μανιταριών που αναφέρονται στη συνταγή βοηθάνε επίσης στην επίλυση αυτού του προβλήματος.

Όσο πιο πολύ δοκιμάζουμε διάφορες λύσεις με κεφτεδάκια με βάση τα λαχανικά, τόσο περισσότερο μας αρέσουν. Σίγουρα δεν είναι ακριβώς όπως τα κεφτεδάκια κρέατος, αλλά οι διαφορετικές υφές και γεύσεις είναι καταπληκτικές! Πειραματιστείτε και δεν θα χάσετε!

Τα κεφτεδάκια αυτά είναι κατάλληλα και για βήγκαν ή χορτοφαγική διατροφή. Ευχαριστούμε τον Mark Bittman για την συνταγή.

 


Παλαιότερες δημοσιεύσεις Καινούριες δημοσιεύσεις