Νηστίσιμη Σοκολατόπιτα με Ταχίνι & Κολοκύθα

 

 Υλικά


Για την κρούστα:

  • 1/2 κούπας φυτικό βούτυρο
  • 1/3 κούπας νερό
  • 1 & 1/2 κούπας αλεύρι
  • 1/4 κούπας κακάο
  • 1/4 κούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση:
  • 1 κονσέρβα πολτό κολοκύθας
  • 1/2 κούπας ταχίνι (συν 3-4 κουτ. σούπας για σερβίρισμα)
  • 3/4 κούπας ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας πολτοποιημένο λιναρόσπορο (σε 6 κουτ. σούπας νερό)
  • 1/2 κουτ. γλυκού πιπερόριζα
  • 1 & 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1/4 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2/3 κούπας γάλα αμυγδάλου

Για την φυτική κρέμα:
  • 1 κονσέρβα κρέμα καρύδας (400 ml)
  • 1/2 κούπας άχνη ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας


Αποτέλεσμα: 8-12 μερίδες


Οδηγίες


Κόψτε το βούτυρο σε κομμάτια και τοποθετήστε το στο ψυγείο μαζί με το 1/3 κούπας νερό για να διατηρηθούν δροσερά. Τοποθετήστε το αλεύρι, την σκόνη κακάο, τη ζάχαρη και το αλάτι στο μούλτι και χτυπήστε τα να ανακατευτούν καλά. Προσθέστε το κρύο βούτυρο και χτυπήστε μέχρι το βούτυρο να καταλήξει σε κομμάτια μεγέθους μπιζελιού. Προσθέστε σιγά-σιγά το νερό και χτυπήστε. Η ζύμη θα πρέπει να φαίνεται λίγο εύθρυπτη στην αρχή, αλλά πρέπει να είναι αρκετά υγρή ώστε όταν την πιέζετε με τα δάχτυλά σας, να κρατάει το σχήμα της. Καλύψτε τη ζύμη με ένα κομμάτι πλαστικής μεμβράνης. Χρησιμοποιώντας την πλαστική μεμβράνη για να σας βοηθήσει, πατήστε τη ζύμη φτιάχνοντάς την σε σχήμα δίσκου. Τυλίξτε την καλά και τοποθετήστε την στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.

Όταν είστε έτοιμοι να ψήσετε, καλύψτε μια επιφάνεια εργασίας με λίγο αλεύρι. Ανοίξτε τη ζύμη με πλάστη σε παχύ στρογγυλό φύλλο 30 εκ. Θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο το φύλλο ώστε να υπάρχει τουλάχιστον ένα περιθώριο 2,5 εκ. που θα περισσεύει όταν τοποθετείται πάνω σε στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 22 εκ. Τοποθετήστε τη ζύμη στο ταψάκι αφήνοντας την πρόσθετη ζύμη να κρέμεται πάνω από τις πλευρές του σκεύους. Τραβήξτε μέσα τις άκρες της ζύμης και σφίξτε τις άκρες φτιάχνοντας ομοιόμορφες πτυχές. Αφήστε τη ζύμη να κρυώσει στο ψυγείο όσο ετοιμάζετε την γέμιση.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 ºC. Χτυπήστε τον λιναρόσπορο πολύ καλά, μέχρι να γίνει σκόνη, και μετά προσθέστε τις 6 κουτ. νερό και χτυπήστε ξανά μέχρι να γίνει μια πηχτή κολλώδης μάζα. (Ο λιναρόσπορος αντικαθιστά το αυγό στη συνταγή αυτή!) Μετά, τοποθετήστε τον πολτό της κολοκύθας, το 1/2 της κούπας ταχίνι, τον πολτοποιημένο λιναρόσπορο, τη ζάχαρη, την κανέλα, το αλάτι, την πιπερόριζα και το μοσχοκάρυδο στο μούλτι. Χτυπήστε καλά τα συστατικά μέχρι να γίνουν μια ομοιγενή μάζα. Αφαιρέστε το καπάκι, ξύστε τις πλευρές για να πέσει μέσα όλο το υλικό και αφήστε το μούλτι να χτυπήσει για άλλη μια φορά. Αυτή τη φορά, ρίξτε σιγά σιγά το γάλα αμυγδάλου. Μόλις ενσωματωθεί όλο το γάλα και η γέμιση της πίτας έχει γίνει κρεμώδης και λεία, ρίξτε το μείγμα μέσα στην κρούστα της πίτας. Ψήστε στο φούρνο για 15 λεπτά. Μειώστε τη θερμοκρασία στους 175 ºC και συνεχίστε να ψήνετε για ακόμη 35 λεπτά. Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε την πίτα σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς.

Για να φτιάξουμε την φυτική κρέμα, βάζουμε την κρέμα καρύδας στο ψυγείο από την προηγούμενη ημέρα, για 18-24 ώρες. Σε ένα μεταλλικό μπολ χτυπάμε με μίξερ για 3 λεπτά. Προσθέτουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3 λεπτά, και στο τέλος προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε για 1 λεπτό. Η φυτική κρέμα διατηρείται στο ψυγείο σε αεροστεγές βάζο για 5-7 μέρες. Αν η σαντιγί χάσει την υφή της και έχει λεπτύνει, την αφρατεύουμε χτυπώντας με το μίξερ πριν σερβίρουμε.

Μόλις η πίτα είναι εντελώς δροσερή, κόψτε την πίτα σε μερίδες και σερβίρετε κάθε μερίδα με φυτική κρέμα και επιπλέον ταχίνι. Η συνταγή αυτή είναι 100% κατάλληλη για χορτοφαγική ή βήγκαν διατροφή.


Παλαιότερες δημοσιεύσεις Καινούριες δημοσιεύσεις