Σαλάτα του Καίσαρα

κοτόπουλο μαγειρική μαρούλι σαλάτα Σως του Καίσαρα

Υλικά

Για τη σως

  • 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένο
  • 1 κουτ. τσαγιού πάστα αντζούγιας
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κουτ. τσαγιού μουστάρδα Dijon
  • 1 κουτ. τσαγιού Worcestershire σως
  • 1 κούπα μαγιονέζα
  • ½ κούπας τριμμένη παρμεζάνα
  • 1/4 κουτ. τσαγιού αλάτι
  • 1/4 κουτ. τσαγιού πιπέρι

Για την υπόλοιπη σαλάτα
  • 4 χοντρές φέτες άσπρο ψωμί
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 στήθη κοτόπουλου (φιλέτο μόνο)
  • 1 μεγάλο μαρούλι
  • τριμμένη παρμεζάνα (κατά προτίμηση)
  • αλατοπίπερο



Οδηγίες

Ξεκινάμε ετοιμάζοντας την σως. Χτυπάμε πρώτα το σκόρδο, την αντζούγια το λεμόνι, την μουστάρδα και την Worcestershire σως καλά και μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ξαναχτυπάμε το μείγμα. Η καλύτερη ποιότητα παρμεζάνας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι η αυθεντική ιταλική Parmigiano-Reggiano. Μπορείτε αν θέλετε να παραλείψετε την αντζούγια ή την Worcestershire σως αν δεν έχετε, αλλά η σως σας θα χάσει την σπιρτάδα της. Τολμήστε να το δοκιμάσετε ως έχει! Σε αυτή την περίπτωση συμπληρώστε με 1 κουτ. σούπας λάδι.

Η ποσότητα αυτή είναι αρκετή για τουλάχιστον δυο σαλάτες. Σας συστήνουμε να χρησιμοποιήσετε την μισή και την υπόλοιπη να την βάλετε στο ψυγείο και να την χρησιμοποιήσετε μέσα σε μια 3-4 ημέρες. Μπορείτε επίσης, αν θέλετε να φάτε τη σαλάτα για άλλη μια φορά μέσα στη βδομάδα, να ετοιμάσετε τη διπλάσια ποσότητα κρουτόν και κοτόπουλου την οποία θα αφήσετε στο ψυγείο, έτσι ώστε μια από τις επόμενες ημέρες να έχετε έτοιμα όλα τα βασικά υλικά της σαλάτας σας.

Για να ολοκληρώσουμε τη σαλάτα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 Βαθμούς. Κόβουμε το ψωμί σε κύβους. Απλώνουμε το κομμένο ψωμί σε ταψί και πασπαλίζουμε με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

Ανακατεύουμε το ψωμί για να απορροφήσει το λάδι και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι. Ψήνουμε για 8-10 λεπτά, γυρίζοντας τα κρουτόν μερικές φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.

Τρίβουμε τα στήθη κοτόπουλου (φιλέτο μόνο, χωρίς δέρμα, χωρίς κόκαλα) με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, και αλατοπιπερώνουμε. Τοποθετούμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά για 1 λεπτό, μέχρι να ζεσταθεί. Βάζουμε το κοτόπουλο στο τηγάνι και το αφήνουμε για 4 λεπτά.

Γυρνάμε το κοτόπουλο από την άλλη μεριά για να ψηθεί για 4 λεπτά. Ελέγχουμε αν είναι μαγειρεμένο μπήγοντας την άκρη ενός κοφτερού μαχαιριού στο πιο παχύ μέρος. Αν έχει ψηθεί σωστά, δεν θα πρέπει να υπάρχουν ροζ σημεία ωμού κρέατος, και το ζουμί θα τρέξει καθαρό, χωρίς αίμα.

Κόβουμε το πλυμένο μαρούλι σε μεγάλα κομμάτια και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Κόβουμε το κοτόπουλο σε λωρίδες μεγέθους μπουκιάς και διασκορπίζουμε το μισό πάνω από τα φύλλα του μαρουλιού, μαζί με τα μισά κρουτόν.

Προσθέτουμε 3 κουταλιές σούπας σως σάλτσα και ανακατεύουμε με τα δάχτυλά μας για να πάει παντού η σως. Διασκορπίζουμε το υπόλοιπο κοτόπουλο και τα κρουτόν, στη συνέχεια περιχύνουμε με ακόμα 3 κουταλιές σούπας σως. Πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και σερβίρουμε αμέσως.


Παλαιότερες δημοσιεύσεις Καινούριες δημοσιεύσεις