Σπιτική Τούρτα Παγωτό Μπράουνι με Σταφύλι (brownie ice cream cake)

almonds brownie cake caramel grapes ice-cream sauce ζαχαροπλαστική

Αν θέλετε να δροσίσετε αυτούς που αγαπάτε και επιθυμείτε να τους παρουσιάσετε κάτι τόσο καλοκαιρινό όσο και ιδιαίτερο, προτείνουμε τούρτα παγωτό με μια πρωτότυπη συνταγή! Η βάση του είναι το μπράουνι (brownie). Το παγωτό γίνεται απλά με 3 μόνο υλικά και χωρίς παγωτομηχανή!

Brownie ice cream cake

Τούρτα Παγωτό Μπράουνι με Σταφύλι

Υλικά
Για το παγωτό:

  • 500 γραμ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα (397 γραμ.)
  • 1 κουτάλι σούπας εκχύλισμα βανίλιας
Για το μπράουνι:
  • 60 γραμ. αλεύρι
  • 100 γραμ. βούτυρο
  • 100 γραμ. μαύρης σοκολάτας
  • 1 κουτάλι τσαγιού εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 αυγά
  • 120 γραμ. ζάχαρης
  • Μία πρέζα αλάτι
Για την αλατισμένη καραμέλα:
  • 200 γραμ. ζάχαρης
  • 90 γραμ. βουτύρου
  • 120 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • 1 κουτάλι τσαγιού αλάτι
Για τη διακόσμηση:
  • Μαύρο σταφύλι
  • Καραμελωμένα αμύγδαλα


Παγωτό:
Χτυπάμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος, έως ότου σφίξει, αφρατέψει και γίνει σε πυκνότητα σαν κρέμα σαντιγύ. Ανακατεύουμε καλά τη βανίλια με το ζαχαρούχο γάλα και προσθέτουμε το μείγμα στην κρέμα. Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, διπλώνουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις για να μην ξεφουσκώσει το μείγμα και να παραμείνει αφράτο. Αδειάζουμε το μείγμα σε μεταλλικό μπωλ, το σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στην κατάψυξη. Το αφήνουμε να παγώσει για τουλάχιστον 6 ώρες ή περισσότερο ανάλογα με την δυνατότητα ψύξης του ψυγείου μας. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα παρακάτω.

Μπράουνι:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια. Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα μέσα σε αυτό με μια λαστιχένια σπάτουλα, μέχρι να μαλακώσει. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει. Σε ένα μπολ ετοιμάζουμε μείγμα ζύμης: χτυπάμε το αυγό και τη ζάχαρη μέχρι να γίνει το μείγμα λευκό και ανάλαφρο και ύστερα προσθέτουμε σε αυτό το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε σε αυτό το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε ξανά. Όταν το μείγμα βουτύρου / σοκολάτας έχει κρυώσει, το προσθέτουμε στη ζύμη και ανακατεύουμε προσεκτικά με τη σπάτουλα. Ψήνουμε σε ταψάκι 15 εκ. πάνω σε λαδόχαρτο για περίπου 20 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.

Σως αλατισμένης καραμέλας:
Ζεσταίνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή θερμοκρασία την ζάχαρη και την αφήνουμε να λιώσει πολύ αργά. Όταν έχει λιώσει, προσθέτουμε το βούτυρο. Αφήνουμε να λιώσει και ανακατεύουμε καλά για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα. Ανακατεύουμε καλά για 1 λεπτό και μετά βγάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το αλάτι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν την χρησιμοποιήσουμε.

Πως συναρμολογούμε την τούρτα:
Βγάζουμε με προσοχή τη βάση του brownie από το ταψάκι με το λαδόχαρτο και το τοποθετούμε σε ελατηριωτό τηγάνι το οποίο έχουμε στρώσει από πριν με μεγάλο κομμάτι πλαστικής μεμβράνης ώστε να καλύπτει τον πάτο και να περισσεύει από τις πλευρές. Βγάζουμε το παγωτό από το ψυγείο, το ξεσκεπάζουμε, το αδειάζουμε και το στρώνουμε με κουτάλι πάνω στο μπράουνι. Καλύπτουμε από πάνω το παγωτό καλά με την πλαστική μεμβράνη που περισσεύει ώστε να κλείσει σαν πακέτο μαζί με το μπράουνι και βάζουμε το ελατηριωτό τηγάνι με το παγωτό μέσα στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες ή περισσότερο ανάλογα με την ψύξη του ψυγείου μας. Όταν έχει παγώσει επαρκώς, βγάζουμε την τούρτα από το ελατηριωτό τηγάνι και τη μεμβράνη, και διακοσμούμε με μαύρο σταφύλι, καραμελωμένα αμύγδαλα και την σως αλατισμένης καραμέλας.

Ευχαριστούμε την Monia Magdalena για την έμπνευση γι’ αυτή τη συνταγή και για τη φωτογραφία. Στη δική της συνταγή έχει χρησιμοποιήσει blueberries και σοκολάτα καραμέλας dulcey.


Παλαιότερες δημοσιεύσεις Καινούριες δημοσιεύσεις