Νηστίσιμη σαλάτα φασολιών

μαγειρική νηστίσιμο όσπρια ρεβύθια σαλάτα φασόλια

Υλικά

  • 1 κονσέρβα (425 ml/400 γρ.) λευκά φασόλια σε νερό, ξεπλυμένα και στραγγισμένα
  • 1 κονσέρβα (425 ml/400 γρ.) κόκκινα φασόλια βρασμένα, ξεπλυμένα και στραγγισμένα
  • 1 κονσέρβα (425 ml/400 γρ.) ρεβύθια βρασμένα, ξεπλυμένα και στραγγισμένα
  • 1/2 κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (περίπου 3/4 φλιτζανιού), ποτισμένο από πριν σε νερό αν θέλετε, για να πάρει την κάψα από το κρεμμύδι
  • 2 κοτσάνια σέλινο ψιλοκομμένο (περίπου 1 φλιτζάνι) ή σέλερι
  • 1 φλιτζάνι φρέσκο μαϊντανό κομμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο ψιλοκομμένο δεντρολίβανο (ή ξηρό)

Για το γλυκόξινο ντρέσινγκ:
  • 1/3 φλιτζάνι ξίδι από μήλο
  • 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη (περισσότερο ή λιγότερο αναλόγως με την προτίμησή σας)
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι



Οδηγίες

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τα 2 διαφορετικά είδη φασολιών, τα ρεβύθια, το σέλινο, το κρεμμύδι (στραγγισμένο από νερό), το μαϊντανό και το δεντρολίβανο.

Σε ένα ξεχωριστό μικρό μπολ ή σέικερ, χτυπήστε καλά μαζί το ξύδι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέστε το στη σαλάτα και ανακατέψτε την.

Βάλτε τη σαλάτα στο ψυγείο για αρκετές ώρες έτσι ώστε να τραβήξει τη γεύση από το ντρέσινγκ.


Συμβουλές

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ρεβύθια με μαύρα φασόλια ή μαυρομάτικα φασόλια, ή όποιο άλλο όσπριο θέλετε.

Αν δεν έχετε φρέσκο δενδρολίβανο μπορείτε να βάλετε ξηρό αλλά σε αυτή την περίπτωση φροντίστε να το βάλετε στο ντρέσινγκ και όχι στη σαλάτα, και να χτυπήσετε το ντρέσιγκ καλά για να πάρει την ευωδιά του.

Για καλύτερη γεύση μπορείτε να μην χρησιμοποιήσετε κονσέρβες αλλά να μουσκέψετε από το προηγούμενο βράδυ τα ξερά σας όσπρια σε κρύο ή χλιαρό νερό, και να τα βράσετε για τουλάχιστον 45-60 λεπτά, προσθέτοντας μετά αλάτι και αφήνοντάς τα να βράσουν για ακόμη 10-15 λεπτά (η ώρα βρασίματος μπορεί να διαφέρει αναλόγως με το πόσο βραστερά είναι, μπορεί να χρειαστεί να τα βράσετε μέχρι και 90 λεπτά).

Για να βράσουν καλά τα φασόλια σας, τα ρίχνετε πάντα σε νερό βρασμένο από πριν και όχι σε κρύο και πάντα τα βάζετε να βράσουν με το αλάτι στο τέλος, αφού έχετε δοκιμάσει και σιγουρευτεί ότι έχουν μαλακώσει και βράσει καλά. Όσο πιο χοντρά τα φασόλια, τόσο περισσότερη ώρα μούλιασμα θέλουν. Για να είστε σίγουροι ότι θα μουλιάσουν σωστά, ακολουθείστε τις οδηγίες της συσκευασίας ή τη συμβουλή του προμηθευτή σας. Συνήθως, πάντως, το μούλιασμα για ένα βράδυ αρκεί. Ο γενικός κανόνας είναι: μούσκεμα σε άλλο νερό, το οποίο μετά πετάμε, πρώτο βράσιμο σε άλλο νερό, το οποίο μετά επίσης πετάμε και μετά μαγείρεμα σε άλλο (4 φορές τον όγκο των φασολιών).

Ευχαριστούμε την Elise Bauer γι' αυτή την όμορφη συνταγή


Παλαιότερες δημοσιεύσεις Καινούριες δημοσιεύσεις