Κις Λορέν (quiche-lorraine)

αλμυρή τάρτα μαγειρική μπέικον τυρί

Υλικά

Για την κρούστα

  • 1 & ½ κούπα αλεύρι
  • 8 κουτ. σούπες βούτυρο (θερμοκρασία ψυγείου)
  • 1 κρόκο αυγού
  • 3 κουτ. σούπας κρύο νερό

Για τη γέμιση
  • 4 φέτες μπέικον
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 1 κούπα Gruyère ή ελβετικό τυρί, σε κύβους
  • ¼ κούπα τριμμένο τυρί παρμεζάνα
  • 4 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 2 κούπες κρέμα γάλακτος (πλήρη λιπαρά)
  • ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ¼ κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Σως Tabasco (κατά προτίμηση)


Οδηγίες

Βάλτε το αλεύρι στο δοχείο του μίξερ. Κόψτε το βούτυρο σε μικρούς κύβους. Προσθέστε το στο αλεύρι και αρχίστε την ανάμιξη. Όταν το μείγμα γίνει χοντρό και τριφτό, προσθέστε τον κρόκο αυγού. Συνεχίστε την ανάμιξη προσθέτοντας σταδιακά το νερό. Προσθέστε αρκετό νερό έτσι ώστε η ζύμη να ξεκολλά από τις πλευρές του δοχείου και να είναι σταθερή αλλά αρκετά εύκαμπτη ώστε να μπορείτε να την πλάσετε σε μια μπάλα. Τυλίξτε τη μπάλα της ζύμης σε διαφανή μεμβράνη και βάλτε την για λίγο στο ψυγείο. Αλευρώστε ελαφρά μια επίπεδη επιφάνεια, ισιώστε ελαφρά τη ζύμη και με τον πλάστη απλώστε την ώστε να διαμορφώσετε ένα στρογγυλό φύλλο. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα ταψάκι 22 εκ. ή σε ταψάκι για quiche (ταρτιέρα). Σηκώστε τη ζύμη στα πλάγια και διαμορφώστε το χείλος της ζύμης ώστε να κάνει κυματισμούς για να μπορεί να κρατήσει μέσα καλά τη γέμιση. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ψήσετε τη ζύμη ξεχωριστά, για να φτιάξετε την κρούστα. Θα ψηθεί για λίγα λεπτά μόνη της, έτσι ώστε να μπορέσει να αντέξει μετά την υγρή γέμιση. Για να το κάνετε αυτό, και να ψηθεί καλά η κρούστα, γεμίζετε τη ζύμη με κάτι βαρύ (αν έχετε κεραμικά φασόλια ψησίματος, καλώς, αλλιώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όσπρια, δηλαδή κανονικά φασόλια, φακές, ή ακόμα και ρύζι). Στρώστε ένα φύλλο λαδόκολλα πάνω στη ζύμη και προσθέστε πάνω τα όσπρια ως βάρος για να γεμίσετε την κρούστα του κις λορέν. Ένα στρώμα είναι αρκετό, δεν χρειάζεται να γεμίσετε το ταψάκι μέχρι επάνω. Ψήστε την κρούστα για 10 λεπτά.

Μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190 βαθμούς. Αφαιρέστε και πετάξτε τα φασόλια και τη λαδόκολλα και αφήστε το ταψάκι στην άκρη ως έχει με την ψημένη ζύμη μέσα. Ψήστε το μπέικον σε τηγάνι μέχρι να γίνει τραγανό και βγάλτε το από το τηγάνι. Πετάξτε το λίπος που έχει μείνει στο τηγάνι εκτός από μια κουταλιά. Σε αυτό το λίπος (μια κουταλιά δηλαδή) σωτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διαφανές. Τρίψτε το μπέικον και πασπαλίστε το μπέικον, το κρεμμύδι και τα τυριά πάνω από το εσωτερικό της μερικώς ψημένης ζύμης. Αναμίξετε τα αυγά, την κρέμα, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι, το πιπέρι και τη σως Tabasco (προσθέστε όση σως θέλετε εσείς αναλόγως με το πόσο καυτερό θέλετε να είναι το κις). Στρώστε το μείγμα αυτό πάνω από το μείγμα κρεμμυδιών, μπέικον και τυριού. Βάλτε το κις στο φούρνο. Ψήστε το κις μέχρι περίπου 25 λεπτά. Για να βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί καλά η γέμιση, βυθίστε ένα μαχαίρι στη γέμιση. Αν το μαχαίρι βγει καθαρό, το ψήσιμο έχει ολοκληρωθεί. Βάλτε το κις πάνω σε σχάρα να κρυώσει. Αφήστε το να σταθεί πέντε ή 10 λεπτά πριν το σερβίρετε.

Ευχαριστούμε τους New York Times  και την Audrey για την συνταγή.


Παλαιότερες δημοσιεύσεις Καινούριες δημοσιεύσεις